Top 10-es, különdíjas közétkeztetési menüsor Miskolcról

Magyarország tíz legjobb közétkeztetési menüjébe választottak egy miskolci szakácscsapat által összeállított téli ünnepváró ételsort. Hal-erőleves citromfüves harcsagaluskával, csirkemell-szívvel töltött sertés szűz és körtés, diókrémes Galette, mindössze 520 forintból? Zsóka Roland és csapata díjnyertes menüt állított össze az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyre.

A versenyfelhívást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) hirdette meg még júliusban. Zsóka Roland, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) élelmezési igazgatója ekkor döntött úgy, hogy Repka Gézával, a Központi Leánykollégium főzőkonyhájának élelmezési vezetőjével elindítanak egy csapatot a rangos megmérettetésen, szakácsnak a Szemere Bertalan Szakközépiskola séfjeit, Lipták Lászlót és Szabó Gábort kérték fel.

A verseny két fordulóból állt. Az első forduló során, mindkét kategóriában – napi és rendezvény háromfogásos menü – a nevezési lap mellé csatolt dokumentumokon kellett bemutatni a versenyre nevezett ételsort 15 felnőtt adagról, a költségkalkulációval együtt, és csatolni kellett a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, valamint lehetőség szerint a kitálalt ételről készült fotókat is.

Mint Zsóka Roland ismertette, a „rendezvény háromfogásos menü” kategóriában indultak, ahol a verseny szervezői meghatároztak egy alapanyagkosarat, melyben húsok, zöldségek, gyümölcsök és gabonák szerepeltek. Mindezekből úgy kellett elkészíteni a menüt, hogy a felhasznált alapanyagok beszerzési költsége nem haladhatta meg a nettó 520 forintot. A „kosárból” lehetőség szerint minél több alapanyagot fel kellett használni, de kritérium volt, hogy az elkészült menü egészséges, korszerű legyen, és akár nagy mennyiségben is el lehessen készíteni.

szakacsverseny_kulondijasok.jpg

A különdíjas csapat: (balról) Zsóka Roland, Lipták László, Szabó Gábor és Repka Géza. Fotó: Juhász Á.

A miskolciak által elkészített ételsor megfelelt a magas követelményeknek is, az első fordulón tehát sikeresen túljutott az MKMK csapata, így bekerültek a Budapesten megrendezett döntőbe. Zsóka Rolandék számára a szakmai zsűri is úgy értékelte ezt az eredményt, hogy már maga a top 10-es részvétel is valódi rangot jelent.

– Nagyon nagy szó, hogy olyan menüsort állítottunk össze, ami bekerült a legjobb tíz közé – fogalmazott az élelmezési igazgató. Az ezért kapott elismerő oklevél mellett azonban a miskolci csapat vehette át az egyik nagy magyar mirelitcég különdíját is. A zsűri az elkészült menü különlegessége mellett a miskolci szakácsok kreativitását is értékelte.

Bár a két miskolci szakács munkáját már több versenyen is elismerték – rendelkeznek például „A legkülönlegesebb lecsó 2013” Miskolc polgármesteri hivatal különdíjával, de a tavalyi Kocsonyafesztivál Íz kocsonyaversenyének első helyét is ők szerezték meg –, ez volt az első ilyen jellegű megmérettetésük. Mint Lipták László is elmondta, óriási élmény volt számukra szerepelni az országos szakácsversenyen.

– Rengeteg tapasztalattal tértünk haza Budapestről, magunk is úgy érezzük, sikeresen szerepeltünk a szakácsversenyen. Reményeink szerint jövőre is el tudunk majd indulni, és akkor is a mostani két mentorunk áll majd a hátunk mögött, támogatva minket – mondta a Szemere séfje.

– Mi volt a legnehezebb a versenyben? Talán a desszert elkészítésével gyűlt meg a legtöbb bajom – ezt már Szabó Gábor mondta el érdeklődésünkre. – Rengeteget gyakoroltunk a verseny előtt, még itthon, s bár kezdetben nehezen ment a Galette elkészítése, idővel azért belejöttem. A felkészülés végén már ezzel is álmodtam – fűzte hozzá mosolyogva a szakács.

Abban mindketten egyetértettek, hogy sokat kellett improvizálniuk a versenyen. Nagy nyomást jelentett számukra, hogy minden mozdulatukat lesték a verseny ellenőrei, egy séf is ott állt mellettük, aki az elkészítés módját figyelte. Ráadásul kamerák, fényképezőgépek kereszttüzében kellett a legjobbat kihozni magukból.

menu_2.jpg

A díjazott menü.

A különdíjjal elismert menü fogásai:

Hal-erőleves citromfüves harcsagaluskával julienne zöldségekkel

Csirkemellszívvel töltött sertés szűz, zöldfűszeres paszternák kéregben, kapros-cukkinis árpagyöngy ágyon, rakott csicsóka sütőtökös gratinnal, cékla espumával

Körtés-diókrémes Galette, kápiás szilvamártással